Hehkuva Hokka

Hehkuva Hokka -hanke

HeppavaellusKylällämme käynnistyi keväällä 2010 Hehkuva Hokka –hanke. Hanke oli yksivuotinen kylän kehittämishanke, jonka kohderyhmänä ja hyödynsaajina olivat alueen sekä vakituiset- että vapaa-ajanasukkaat.

Hankkeesta vastasi Hokan seudun kyläyhdistys. Hankkeen rahoitus (noin 73 000 €) toteutettiin julkisella rahoituksella (85 %), talkootyöllä (n. 800 h/8 000 €) ja kyläyhdistyksen rahoituksella (2 730 €). Lisäksi hankkeeseen liittyi 10 000 euron investointihanke, jolla rahoitettiin laitteiden ja kalusteiden hankinta. Hanketta rahoittivat Veej´jakaja, Euroopan maaseudun kehittämisrahasto, Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus sekä Leader-rahasto.

Hankkeen tavoitteena oli muodostaa yhtenäinen kyläalue, jossa on tekemisen meininki ja toimintaa kaikenikäisille. Yhtenä tärkeänä osana oli lisätä eri ikäpolvien yhteistyötä ja luoda yhteisöllisyyttä. Kyläläisille, vapaa-ajanasukkaille sekä kylän ulkopuolella asuville ihmisille on tarjolla erilaisia aktiviteetteja liikunnan, kirjallisuuden, taiteen, käsityön sekä ruoanlaiton, leivonnan ja erilaisten tapahtumien muodossa.

Matkan varrelta poimittua

Keväällä 2010 koulun asuntoon tehtiin toimitila kyläläisille, asunto sisutettiin ja kunnostettiin talkoilla. Hokka Sentteriksi nimetty tila toimii kyläläisten yhteisenä kokoontumispaikkana. Tilassa toimii myös kylän yksityinen ryhmäperhepäivähoito Pikkuväki, joka perustettiin keväällä 2010 muutamien aktiivisten vanhempien voimin. Pikkuväki ry työllistää kaksi kokoaikaista hoitajaa.

Palkattuna kokopäiväisenä hankevetäjänä toimi Niina Lahikainen, joka
vastasi hankkeen toimintojen ja palveluiden käytännön järjestelyistä.

KylätoriToimintaan kuului viikoittain liikuntapainotteiset illat kaikenikäisille; jalkapalloa, pesäpalloa, jumppaa, lenkkeilyä, talviurheilua jne. Tarjolla oli myös erilaisia hyvinvointi- ja terveysluentoja ja -tapahtumia mm. kehonkoostumusmittauspäivät, muistijumppa, juoksu- ja sauvakävelytekniikkaan perehtyminen, mitä kyläläiset olivat toivoneet. Leivontaperjantait lasten kanssa toivat paljon iloa osallistujille. Hoivapäivillä palveluja oli saatavilla läheltä; hieronta, kasvo- ja jalkahoidot sekä parturipalvelut oli saatavilla kuukausittain. Kyläläisillä oli mahdollisuus käyttää Hokka Sentterin internet -palveluja sekä tulostus- ja kopiointimahdollisuutta.

Kylätori nousi pystyyn Hokka 3-risteykseen alkukesästä. Kylätorilta voi hankkia paikallisia tuotteita ja paikallisesti tuotettuja tuotteita. Kylätori on oivallinen paikka tutustua kyläläisiin, uusiin asukkaisiin sekä vapaa-ajanasukkaisiin. Kylätorista ehti muodostua kesän aikana mukava kohtaamispaikka, johon poikettiin ilman asiaakin. Kylätori on auki pääsääntöisesti kesäkaudella.

Ilman toimivaa kyläkoulua oman kylän kehitys on vaarassa surkastua. Tämän vuoksi järjestimme tammikuussa 2011 koko Kangasniemeä koskevan Kyläkoulu-seminaaripäivän, jossa pohdittiin kyläkoulujen merkitystä yhteiskunnassamme sekä kylien mahdollisuutta koulujen kehittämisessä.

Hehkuva Hokka -hanke valittiin Veej'jakajan vuoden 2011 hankkeeksi!

>> Paluu edelliselle sivulle